Instructeur Taya Couvreur aan het woord

In deze reeks vertellen de instructeurs van Equus Universalis over hun reis:

"Equus universalis, het eerste interessante wat ik tegenkwam 2 jaar geleden via Google bij het zoeken naar opleidingen waar ik WEL eens iets aan zou hebben. Na jaren in de springwereld, enkele jaren er uit gestapt, gewoon om enkel eens 'de paarden en ik' te zijn en dan uiteindelijk iets gevonden wat wel in mijn plaatje paste (althans, dat hoopte ik toen toch).
Door de jaren heen viel ik telkens terug op het feit dat ik niet bezig wilde zijn met paarden op de ‘sport’ manier, wat altijd inhield: te vroeg, te veel, te hard... en dan nog eens niet gezond voor het paardenlichaam. Maar niemand die kon vertellen waarom of hoe het dan beter kon.
Anastasia is mijn merrie die me al heel veel geleerd heeft hoe iets niet moet door middel van protest, steigeren, gevaarlijk uithalen naar mensen, bijten en stampen. Telkens kreeg ik maar te horen  "rijdt ze er doorheen ze speelt met je voeten, ze is onhandelbaar" maar zo voelde het niet. Slofteugels (om naar beneden te rijden, waarom dan steeds die zwanenhals terug? Niemand kon het me vertellen), allerhande bitten, sporen (1 keer maar paard ging bokkend en steigerend achteruit), dit kon toch niet de enige oplossingen zijn?

Ik ben toen uit wanhoop gestopt met rijden, het plezier was eraf, mijn fantastisch springzadel verkocht, gelukkig mijn paarden niet.  Ik ging niet meer rijden, ik was er klaar mee.
In 2014 kreeg ik te horen dat mijn ‘onhandelbaar’ paard artrose heeft in haar rechter hoefgewricht, mijn wereld stortte volledig in. Ik had 3 paarden, 2 springpaarden en een mishandelde Andalusier hengst (gekocht in 2013 omdat dit mijn droompaard was en ik hem ook zo graag wilde na hem te ontmoeten want hij was overduidelijk getraumatiseerd).
Daarna heb ik nog 2 paarden bijgekocht, 1 gezelschap voor betreffende Andalusier hengst Manchador en een 2e uit compassie gekocht van een manege. Als ik niet kon rijden dan redde ik er maar een paar, wat moest ik anders?

Maar het begon toch weer te kriebelen om alles weer op te pakken in 2016. Alleen ik wou niet terug beginnen hoe ik geëindigd was, dus ging ik opzoek naar opleidingen waar er wel iets meer uitkwam dan 'gebektrek en dwang'... en toen botste ik op Equus Universalis en wauw! Eindelijk iets wat meeging in mijn hoofd, eindelijk duidelijkheid! Ik ben afgestudeerd in september 2018 en de wereld is echt opengegaan!

Ik ben al vaak verbaasd geweest en zo blij geweest dat ik eindelijk antwoorden had! Na JAREN sukkelen en niet weten krijg ik eindelijk antwoorden!
De opleiding is fantastisch, elk paard is welkom, elk paard krijgt een individuele aanpak om U tegen te zeggen! Dit geldt tevens ook voor de 'opleidingsmensjes en lesmensjes' (zoals we dat bij Equus universalis noemen). 
Mijn leven is hierdoor zeker veranderd in de zin eindelijk weer een doel voor ogen te kunnen hebben zonder daar een schuldgevoel of onwetendheid bij te moeten hebben tegenover mijn paarden, eindelijk antwoorden te hebben op mijn vragen en eindelijk veel verschillende mensen te leren kennen die ook op een goede manier om willen gaan met hun paarden en dit ook willen overdragen.
Josepha is een fantastisch persoon die heel erg veel kennis bezit en iemand naar wie ik heel hard opkijk.
Anastasia gaf me in het begin van de opleiding thuis te verstaan  "Ah eindelijk eens wat verstand gekregen?!" Ha ha, mijn lieve meid die ook met haar artrose weer wat kan werken dankzij deze opleiding en wat vindt ze het fijn want kwaad was ze altijd als er een ander paard mocht werken en zij niet. Het was bij aanvang van de opleiding levensgevaarlijk om haar te longeren en nu loopt ze mooi en ontspannen aan de longe!
Mijn andere paarden bloeien ook elke keer weer dat beetje meer open wanneer we werken op de Equus Universalis manier, ze zijn zo hard veranderd en doen zo graag hun best!

Dit alles dankzij de aanpak, kennis en overdracht van de kennis van Josepha. Ik hoop hier in West Vlaanderen ook veel mensen te kunnen begeleiden en lesgeven op deze manier zodat ook hier een verandering in het paardenwereldje kan plaatsvinden.

Met Rijkunstige groet,

Taya Couvreur
West Vlaanderen"

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen? Stuur ons een bericht!

Klik Hier