Student aan het woord

(1 Stem)
Beste Rijkunst liefhebbers,

Vaak ontvang ik hele mooie reacties van studenten waarin ze mij vertellen hoe enorm veel het bestuderen en trainen van de Rijkunst volgens Equus Universalis voor hen betekent. Veelal zijn deze reacties erg persoonlijk en dat houd ik ze dan ook, persoonlijk.
Equus Universalis student Catharina van Biljouw echter, wilde haar spontaan geschreven verhaal graag delen. Vandaar dat ik haar met zeer veel trots aan het woord laat in deze blog:

"Bij mijn eerste les bij Josepha,  nu 2 jaar geleden, ik was 68 jaar, had enkele jaren geleden hernia gehad, met daardoor een lam been, dokters in ziekenhuis zeiden tegen mij dat mijn rug helemaal stuk was, ernstige artrose,ze konden niks voor me doen, ook niet tegen de pijn : 'ik moest ermee leren leven'. Toen ik bij Josepha de 1e keer kwam liep ik nog ietsje moeilijk, veel last van een heup (met pijn),stijf hier en daar daarbij had ik een enorme angst: zowel voor paard als voor erop te rijden (zelfs ook een soort van 'hoogtevrees'). De laatste keer dat ik met een paard in contact was geweest was inmiddels al 40 jaar geleden. Josepha wist niets van mijn fysieke probleem, ook niet van het feit dat ik net in een periode van rouw was. Maar beide dingen merkte zij aan mij op, heeft mij (super) tips en oefeningen gegeven, (ook het advies om duivelsklauw te slikken v.d. artrose), daarnaast deed zij een sessie met mij met Owen, waarbij zij mijn vastzittend rouw-verdriet losmaakte. Ik heb gemiddeld 2x per maand een les bij Josepha, en nu inmiddels ben ik bijna 70 jaar oud: ben van mijn fysieke klachten af, geen pijn meer, ben mijn angst voor paard en paardrijden kwijt, heb meer zelfvertrouwen gekregen, en leer nu haar paarden kennen, en vooral Porthos omdat ik meestal met hem les krijg.

Josepha is een enorme goede en geduldige teacher. Dankzij haar enorme geduld en goede aanwijzingen, dringen bepaalde zaken wat het rijden betreft tot mij door, dingen die ik me jaren afvroeg, en niemand mij ooit heeft kunnen bijbrengen, dit lukt Josepha nu, ik leer nu het wezen van een paard aanvoelen, wat een immens gelukzalig gevoel is, en door de lessen is mijn conditie ongelofelijk verbeterd, voel me kerngezond en fit erdoor, en beter ''opgewassen" tegen probleempjes (mede dankzij het herwonnen zelfvertrouwen).

Ik ben Josepha en haar paarden, bijzonder Porthos, immens DANKBAAR."


Catharina  leert hoe een paard te vragen zich voorwaarts neerwaarts te stretchen en daarbij de achterhand te activeren en de paardenrug te lossen met Porthos, de 15 jarige Knabstrupper mix die ernstig kreupel is toegekomen in 2012 en door Equus Universalis Rijkunst is hersteld.

Op de hoofdfoto zien we Porthos in een verzamelde overgang van stap naar draf.En wij zijn jou dankbaar Catharina, voor het willen delen van je verhaal, voor je mooie complimenten, voor je jarenlange vertrouwen in ons en je moed om door te zetten en elke les weer jezelf rijkunstig naar een steeds hoger plan te tillen.

Josepha

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen? Stuur ons een bericht !

Klik Hier